torsdag den 5. juni 2008

Regional kongres i S.C. og snarlig national kongres

Så er der igen nyt fra det bolivianske lavland!
Denne gang kan jeg berette at vi lørdag d. 31. maj endelig fik afholdt den længe ventede og udskudte regionale kongres i JSB - Santa Cruz. Her fik vi valgt præsident og vicepræsident og diverse udvalgsposter og fik hermed formaliseret den regionale organisationsstruktur og fik erstattet den midlertidige ledelse med en demokratisk valgt ledelse. Hermed mangler der kun at blive afholdt regionale kongresser i La Paz, hvilket vil blive afholdt på lørdag, og i Sucre, som vil blive forsøgt afholdt på fredag, inden den store nationale kongres, som skal afholdes her i Santa Cruz d. 14.-15. juni og som samtidig markerer enden på vores udstationering. Desværre har det været svært at afholde kongres i Sucre, i det der har været uroligheder der den sidste tid, hvorfor forrige lørdags kongres måtte aflyses på grund af konfrontationer mellem unge pro-autonomister og Evo Morales’ parti MAS’s udsendte bønder.
Dette er desværre et gennemgående tema ved mange officielle ceremonier, at stridende parter forsøger at blokere for hinandens ledere. Dette var også tilfældet ved søndagens autonomi-afstemning i departementet El Beni nord for Santa Cruz. Her forhindrede MAS-tilhængere ledere fra blandt andet Santa Cruz i at lande i El Beni ved at blokere landingsbanen i lufthavnen.
Desværre er der i Bolivia et meget køligt politisk klima. Her taler politiske modstandere ikke med hinanden og stiller aldrig op til debat sammen på tv. Tværtimod taler de hadsk om hinanden gennem deres egne tv-kanaler, som reflekterer deres vælgeres holdning og som er betalt af enten de selv samme vælgerne eller af regeringspartiet, som mere eller mindre frit kan manipulere mediebudskabet som de ønsker det, på statens og dermed befolkningens regning. Jeg har selv overværet et møde mellem to politiske modstandere, ikke politiske ledere, men højtuddannede, politisk interesserede akademikere, som var ved at rive hovederne af hinanden og kaldte hinanden navne som jeg ikke vil gengive her. Som sagt: et mildest talt køligt – og må jeg tilføje højest uprofessionelt - politisk klima.

Det seneste nye, og efter min mening komisk uintelligente, indslag fra Evo Morales og hans store modstand mod autonomi – dvs. regional selvbestemmelse og økonomisk forvaltning - er, at han har udsendt reklamer på tv om hvordan det rungende ja ved autonomiafstemningerne i departementerne Pando og El Beni (hvor der blev stemt hhv. 80 og 75 procent for autonomi) i virkeligheden var et nej. Dette retfærdiggør MAS, regeringspartiet med Evo Morales i spidsen, med at nærved 40 procent af befolkningen i de to departementer undlod at stemme og at disse uafgivne stemmer derfor bør tælles med i de stemmer der var imod autonomi. Denne tv-kampagne kørte også i dagene efter at 85 procent af den stemmeafgivende befolkning i departementet Santa Cruz havde stemt ja til autonomi. Jeg mener nu bestemt at kunne huske at uafgivne stemmer hverken kan tolkes som ja eller nej til noget som helst, hvilket er et grundlæggende demokratisk princip. Det er nemt at påvirke den relativt lavtuddannede og politisk uerfarne bolivianske befolkning, men sådanne svindelnumre kan selv den fattigste bolivianske bonde kun grine af. Dette eksempel er endnu et af de mange i Evo Morales’s synderegister og kan kun yderligere forringe hans i forvejen meget ringe troværdighed.

Blandt andre nyheder kan jeg rapportere, at jeg har taget initiativ til et møde mellem JSB og en dansk-bolivianer, som arbejder for at beskytte og promovere menneskerettigheder i Bolivia. Planen er at JSB i samarbejde med ham skal holde en mindre konference med fokus på menneskerettigheder og på sigt højne ungdommens kendskab til menneskerettigheder og overtrædelser af dem.
Det var alt for denne gang.

Hasta pronto,
Martin

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Happy incredible post! I seriously really liked checking the item, tonsil stones you are a good writer.I may you should take note of your web page Satellite direct and definitely will typically go back in the foreseeable future. Permit me to recommend you will remain a good blogposts, get a wonderful holiday vacation penis advantage sunday!